Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Yoga Nasıl Yapılır ? Faydaları Nelerdir ?
Yumurtalık kisti tedavi yöntemleri ve belirtileri, çoğu kadının merak ettiği ve cevap aradığı sorulardandır. Bu makalemizde bu soruya ve daha bir çok soruya cevap bulabileceksiniz. Yumurtalık kisti, kadınlarda 20-45 yaş aralığında meydana gelen bir hastalıktır. Nadiren çocuk ve yaşlılarda görülmektedir. Çünkü yumurtalıklar aktif olarak 20-45 yaşlarında kullanılmaktadır. Bu kistler çoğunlukla zararsız olsa da tamamen masum değildirler. Çünkü çok küçük bir oran olsa da bazıları kansere dönüşebilmektedir. Bu kistler genellikle genetik yollarla, yağ bezlerinde oluşan komplikasyonlar ya da hormonal değişiklikler yoluyla karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda gebelik oluşturmak için uygulanan tedavilerde kullanılan ilaçlar da yumurtalık kistlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Belirttiğimiz gibi çoğu kistin tehlike arz etmemesinin yanısıra bir kısmı tedaviye ihtiyaç kalmadan kendiliğinden geçmektedir.
Fonksiyonel yumurtalık kistleri, en yaygın rastlanan zararsız kistlerdir. Yumurtlama döneminde farklılaşan dokudan dolayı meydana gelmektedirler. Çoğunlukla bir belirtisi bulunmamaktadır. Genelde 1.5-2 ay içerisinde kendiliğinden geçerler. Fonksiyonel kistler kendi aralarında ikiye ayrılmaktadırlar. Bunlar;
Patolojik Kistler kendi aralarında üçe ayrılmaktadırlar.
Kistlerin kanser riski taşıyıp taşımadığını öğrenebilmek için ultrasonografik bir inceleme yapılmalıdır. Bir kistin kanser riski taşıması dış kabuğunun içteki sıvında daha büyük olmasından anlaşılmaktadır. Yani eğer bir kistin çevresi sıvıdan daha büyük ise ve sertleşmişse kanser olasılığı çok yüksektir. Bu tür kistler kesinlikle cerrahi müdahale gerektirmektedir. Çıkarılan kistler patolojik olarak değerlendirilerek iyi huylu veya kötü huylu olarak değerlendirilirler. Şayet kötü huylu ise operasyona devam edilmektedir.
Bazen kistler hiçbir semptom göstermeyip muayeneler sırasında tesadüfen fark edilmektedirler. Bu tür kistler rahatlıkla tedavi edilebilmektedirler. Yumurtalıklarda oluşan kistler diğer organlarda oluşan kistler gibi herhangi işlevsel bir bozukluğa sebep olmamaktadırlar. Zaten belirti göstermemelerinin sebebi de budur. Fakat belirti görülen bazı durumlar da bulunmaktadır. Bu semptomlar kasıklarda ağrı, karında ağrı ve şişlik, adet düzensizliği veya hiç görememe, ağrılı adet, sindirim sistemi bozuklukları, ilişki sırasında ağrı, idrar yolu şikayetleri, mide bulantısı, kusma, göğüslerde hassasiyet, ele kitle gelmesi, gebe kalamama, iştah kaybı, yüksek ateş, şiddetli ağrı ve tüylenme şeklinde belirtiler olmaktadır.
Bu tür belirtilerde kesinlikle cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi gerekmektedir. Yumurtalık kistleri herhangi bir semptom göstermese de fark edildiği takdirde müdahale edilmesi gerekmektedir. Çünkü ilerde herhangi bir sorun çıkarıp çıkarmayacağından emin olması gerekmektedir.
Yumurtalık kistleri fazla büyüyüp diğer organlara baskı yapmadığı sürece fark edilmeyebilirler. Bu yüzden düzenli bir şekilde muayene ve kontroller sağlanmalıdır. Özellikle henüz hiç doğum yapmamış kadınlarda kalıcı hasar bıraktığı için kistleri tedavi etmek için ameliyat yerine daha kolay ve hasarsız bir yol seçilmektedir. Bu yöntem iğne ile yumurtalık kistinin içindeki sıvı boşaltılarak geçmesini sağlamaktır. Bu yöntem hem daha pratik hem de hasar bırakmamaktadır. Bu işlem sadece dakikalar sürer ve asla kalıcı hiçbir hasar bırakmaz. Hasta iğne işlemiyle asla ağrı çekmez. Ayrıca ilaç tedavisi ile desteklenerek hastanın yumurtalık kistinden tamamen kurtulması daha başarılı sonuçlanmaktadır. Sürekli büyüme eğiliminde olan kistler dönme problemi yaşarlar. Bu durum kistlerde yırtılma ve boğulma meydan gelmektedir. Böyle bir sorunla karşılaşması durumunda acil ameliyat gerekmektedir. Acil ve hazırlıksız yapılan müdahalelerde yumurtalıkların kaybedilme ihtimali bulunmaktadır. Bu yüzden kistler düzenli kontrol altında tutulmalıdır.
Yorum Yaz